חווית הלידה היא חוויה מדהימה. יצור קטן ואהוב, במשך תשעה חודשים צף לו ברחם ועכשיו יוצא לאוויר העולם והופך אתכם למשפחה. בפרספקטיבה של זמן, הלידה יא רק רגע קצר בחיים – מה הן כמה שעות לעומת חיים שלמים – אולם זהו רגע כל כך משמעותי, שכולנו רוצים לעבור אותו כחוויה חיובית שנחקקת לעולם בזיכרוננו.
בשנים האחרונות התחזקה ההבנה שטכניקות עיסוי שונות יכולות להקל משמעותית על חווית הלידה וגם על ההתאוששות שלאחריה. עיסוי פרינאום הוא העיסוי המומלץ כבר בשלב ההכנה ללידה וגם במהלכה.
מה זה עיסוי פרינאום?
"מטרת עיסוי פרינאום היא להכין את הנרתיק ליציאת התינוק" מסבירה יעל אייזנהמר, מהמיילדות הוותיקות בבית החולים בילינסון. "הנרתיק הוא איבר גמיש, שיש לו יכולת להוציא תינוק שהיקף ראשו 10 ס"מ, ואחר כך לחזור למימדיו הרגילים. ראשו של התינוק הוא איבר גרמי, ולכן הוא יצליח בכל מקרה לצאת דרך הנרתיק, שהוא רקמה רכה. העיסוי יכול להפחית את הסיכויים לפגיעה בנרתיק בעת מעבר זה."
ממתי כדאי להתחיל בעיסוי פרינאום?
למעשה, כבר מן השבוע ה-34 להריון, ממליצים על עיסוי פרינאום יומיומי. יעל, שגם מדריכת קורסי הכנה ללידה בבית החולים בילינסון, מסבירה את השיטה: "יש לבצע את עיסוי הפרינאום אחת ליום, ולהתמיד בכך. השמן המתאים לעיסוי פרינאום הוא שמן נבט חיטה או שמן שקדים. קיימים בשוק גם שמנים ייעודיים למשימה זו, וכמובן שגם הם מתאימים. אנחנו מדריכים את האישה לטבול את שלוש האצבעות המרכזיות (כלומר בלי הזרת והאגודל) בשמן. מכניסים לנרתיק רק אצבע אחת – את האצבע המורה, עד למפרק הראשון של האצבע ולא יותר."
כיצד מתבצע עיסוי פרינאום עצמי?
"אם נסתכל על הנרתיק כעל שעון, הדגדגן יהיה בשעה 12 ופי הטבעת בשעה 6. במהלך העיסוי האישה מעבירה את האצבע משעה 3, דרך שעה 6, ועד שעה 9. כלומר רק החלק האחורי של הנרתיק. מעבירים את האצבע בעדינות ובאיטיות, תוך כדי הרחבה עדינה של הנרתיק, בתנועה חצי מעגלית הלוך ושוב, שלוש פעמים בסך הכל. העיסוי יכול לקחת מספר דקות, ובפעמים הראשונות יכול אף לקחת דקות ארוכות, עד שהאישה מתורגלת בו. זהו, זה העיסוי".
בשבועות המתקדמים של ההיריון כבר קשה לאשה להגיע לאזור זה, ואז מומלץ להיעזר בבן הזוג, ואם הוא מתקשה לשתף פעולה בעניין זה – לא נורא. "האישה יכולה לשכב על המיטה, על כרית רכה, לפסק את הרגליים פיסוק רחב ולנסות להגיע מהצד", מסבירה יעל.
בעת הלידה, המיילדת עושה את אותו עיסוי ובאופן מאוד דומה. זוגות שמעוניינים בעיסוי פרינאום במהלך הלידה צריכים להביא בקבוק שמן אטום, למניעת זיהומים ("ולכן כבר מראש כדאי לקנות שני בקבוקים – אחד לעיסויים הביתיים, ואחד שישמש במהלך הלידה"). המיילדת תתחיל לבצע את העיסוי ברגע שיש פתיחה מלאה, וראש התינוק לוחץ על פתח היציאה, והעיסוי יתבצע עד ליציאת ראש התינוק. בצורה זו הנרתיק מתרכך ומעבר התינוק קל יותר.
ואם שכחו את השמן בבית? "יש לנו בחדר לידה תכשיר מותאם שאיתו אפשר לעשות עיסוי פרינאום, אבל עדיף להביא מהבית."
"חשוב לזכור שהנרתיק משמש אותנו רוב החיים לקיום יחסי מין וצריך לשמור עליו", מתזכרת יעל, "תפקידה של המיילדת הוא להוציא מחדר הלידה נרתיק עם מינימום קרעים, ולשם כך נועד העיסוי.