מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

סוגי ההרדמה הניתנים בלידה

הלידה היא תהליך מופלא, שבו, תוך כמה שעות, עובר הופך לילד, אישה הופכת לאמא והבחור, שמחזיק לה את היד, הופך לאבא. יציאתו של התינוק לאוויר העולם היא תהליך שמלווה בכאבים, אבל כיום קיימות לא מעט שיטות לסייע לאשה (וכאמור, למלווה) ולהקל על כאבים אלו.

ד"ר שרון אורבך-זינגר, מנהלת היחידה להרדמה מילדותית במחלקת הרדמה בבילינסון, מספרת לנו על שיטות אלו: 

ההרדמה הנפוצה ביותר בחדרי לידה היא ההרדמה האפידוראלית, הנקראת על שם "החלל האפידורלי", חלל הנמצא מסביב לחוט השדרה, שאליו מוכנס חומר ההרדמה. החומר, שילוב של הרדמה מקומית ואופיאטים (ממשפחת המורפיום), מרדים את העצבים המעבירים את כאב הלידה, ובכך מנטרל את הכאב. תרופות הרדמה הנמצאות בשימוש לצורך אלחוש משפיעות באופן מינימאלי על תפקוד השרירים ולכן אינן פוגעות ביכולת האישה לשתף פעולה בזמן הלידה, ובמילים פשוטות – לדחוף. כעקרון, אשה יכולה ללכת גם תחת השפעת האפידורל, אולם היא מתבקשת לא לקום מהמיטה, כיוון שהרגליים מעט נחלשות וקיים חשש כי תיפול.

איך ניתנת ההרדמה האפידוראלית?

ראשית, רופא מרדים שואל את האישה האם היא בריאה, האם היא סובלת ממחלות או מנטייה לדמם והאם היא נוטלת תרופות המשפיעות על קרישת הדם. במידה והאישה מתאימה לקבל אפידורל היא תחתום על טופס הסכמה לקבלת התרופה. מושיבים את האישה ורוחצים היטב את אזור ההזרקה. הרופא לובש חלוק, כובע, מסכה וכפפות כיוון שההזרקה מתבצעת בסביבה סטרילית. הרופא מבצע הרדמה מקומית עם מחט קטנה, ואז, כשהמקום רדום, מכניס את המחט האפידוראלית. דרך מחט זו הוא מכניס צינורית דקה שדרכה תוזלף התרופה. כשהצינורית מגיעה למקומה, מוציא הרופא את המחט, והאישה נשארת עם צינורית בלבד. מקבעים את הצינורית למקום ואז האישה יכולה לחזור ולשכב. התרופה ניתנת בקצב איטי ובהדרגה, ועוקבים אחר לחץ הדם של האישה. תוך כחצי שעה האישה תרגיש הקלה בכאבים, ואם היא מרגישה שעדיין כואב לה, המרדים יכול להוסיף עוד חומר מאלחש.

מכיוון שלכל אישה יש סף כאב שונה, למעשה כל פרק זמן מסוים היא יכולה ללחוץ על כפתור שיזלף לגופה עוד חומר.  יש נשים שמבקשות שלקראת צירי הלחץ יפסיקו את האפידורל כדי "לחוות את הלידה". על כך אומרת ד"ר אורבך-זינגר כי "אפשר להפסיק את האפידורל, אבל כדאי לדעת שגם תחת השפעתו האישה תרגיש את צירי הלחץ, רק בלי הכאב."

מתי כדאי לקחת את האפידורל? ד"ר אורבך-זינגר מסבירה כי עדיף שהאישה תקבל את האפידורל בשלבים המוקדמים של הלידה, כאשר הצירים עדיין אינם תכופים, והיא יכולה לשתף פעולה. בשלבים המתקדמים של הלידה, כאשר הצירים תכופים והכאב גדול, האישה מתקשה לשבת כפופה, ואז ההכנסה של המחט אפשרית, אך קשה יותר. "באופן כללי" אומרת ד"ר אורבך-זינגר, "חשוב שבני הזוג יקראו על ההרדמה האפידוראלית לפני ההגעה לחדר הלידה. זוגות שמגיעים לא מוכנים, מופתעים מעצמת הכאב בשלבים המתקדמים של הלידה, ואז הם מבקשים את האפידורל בפתיחה גדולה, כאשר האלחוש עלול להיות פחות יעיל."

תופעות לוואי

תופעות הלוואי של האפידורל אינן רבות, אך קיימות. ישנן נשים שיסבלו מירידה בלחץ הדם סביב מתן האלחוש. תופעה זו אינה מסוכנת, חולפת מעצמה, או עם טיפול פשוט של מתן נוזלים. 1% מהנשים יסבלו מכאבי ראש חזקים, המופיעים 24 שעות לאחר ביצוע האלחוש. הכאבים האלו חולפים מעצמם אך לפעמים נדרש טיפול. פגיעה במערכת העצבים היא תופעה נדירה מאוד (1:500,000).

מרבית הנשים יכולות להיעזר בהרדמה האפידוראלית, אולם זיהום באזור ההזרקה (הגב התחתון), זיהום כללי בגוף או בעיות של תת קרישיות מהווים התווית נגד מוחלטת למתן אפידורל. קיימים מצבים נוספים בהם יש לשקול מתן אלחוש בדרך אחרת, כפי שמתואר בהמשך. מצבים אלה כוללים מחלות נוירולוגיות של האישה או נוכחות קעקוע במקום ההזרקה – נושא עליו אין תמימות דעים בקרב הרופאים. במצבים אלו ניתן לקבוע פגישה עם רופא מרדים עוד בטרם הגיע מועד הלידה, או להיפגש אתו בחדר הלידה כדי להחליט האם תוכל האישה לקבל את ההרדמה האפידוראלית.

לנשים שאינן יכולות לקבל את ההרדמה האפידוראלית, אפשר להציע 2 פתרונות אחרים:

טשטוש באמצעות פטידין (פנרגן) – חומר ממשפחת המורפיום, משכך כאבים ומטשטש. נשים רבות יירדמו תחת השפעתו. החומר ניתן דרך הוריד, ומשפיע לשלוש שעות. חשוב לדעת כי מותר לתת את הפטידין רק פעם אחת, בדרך כלל, כאשר האישה סובלת מכאבים עזים וההערכה היא כי יעברו כמה שעות עד לפתיחה מלאה. 

רמיפנטניל  remifentanil – בבילינסון מעשה שימוש בטיפול זה כבר למעלה מ-10 שנים, והניסיון בשימוש בו רב. מדובר בחומר ממשפחת המורפיום, שניתן ע"י רופא מרדים בעירוי דרך הוריד באמצעות מכשיר בשליטתה המלאה של היולדת, שלוחצת על הכפתור בכל פעם שחשה שהציר מתחיל. היתרון הגדול של התרופה הוא בהשפעתה המהירה - היא משפיעה מיד עם כניסתה לגוף והשפעתה חולפת מהר מאוד, ועל כן מתאימה מאוד לשימוש בצירים. בצורה זו מעט מאוד מהתרופה מגיע לתינוק, ומה שמגיע, משפיע רק לזמן קצר בלבד. ניתן להמשיך במתן רמיפנטניל עד הלידה עצמה, כולל בזמן צירי הלחץ. החומר נחשב מעט פחות אפקטיבי מהאפידורל, אך עדיין השפעתו רבה.

חשוב לדעת כי בלידה עם רמיפנטניל יהיה רופא בחדר, למקרה שהתינוק יהיה מעט ישנוני בשל השפעת התרופה, שכאמור, חולפת מהר מאוד.

ומה לגבי נשים שיולדות בניתוח קיסרי? אם מדובר בלידה רגילה שהוחלט במהלכה על ניתוח קיסרי, האישה תמשיך לקבל אפידורל אך במינון גבוה יותר. אם זה ניתוח קיסרי מתוכנן מראש, ההרדמה היא ספינלית, כלומר אותו החומר של ההרדמה האפידוראלית, מוזרק לחלל הספינלי, חלל עמוק יותר. במקרים בהם האישה לא יכולה לקבל הרדמה אפידוראלית או ספינלית (למשל בשל בעיות קרישה) – הניתוח יתבצע בהרדמה כללית. 

 

תמונה של מזרק המוכנס לבטן של הריונית

 

הקליקי כאן ליצירת קשר עם בילינסון יולדות

 

 

 

-----------------------------------

שירותים נוספים:

אחת על אחת עם מיילדת

מוקד המומחים

מוקד המיילדות

-----------------------------------

צפי בסרטונים:

כנסים ואירועים

"בשבילחן" עם ד"ר רוני חן

-----------------------------------

צאי לסיור וירטואלי

-----------------------------------

התקשרי או כתבי לנו:

טלפון: 03-9376333
דוא"ל: [email protected]
ווטסאפ: 054-2089229