החלום של כל אישה הרה הוא ללדת מהר ככל האפשר ללא צירים ארוכים או כאבים עזים. האמרה "בצער תלדי בנים" עברה מזמן מהעולם וגם הלידות ומשככי הכאבים מתאימים את עצמם לעידן החדש והמודרני.
עם זאת, ראוי לציין שלמרות הפנטזיה על לידה קלה ומהירה, ישנן לידות חפוזות, שנחשבות למסוכנות ועלולות לסכן את האם והעובר. לא מדובר בלידה מהירה בה האישה מתבשלת עם הצירים בבית ומגיעה לבית החולים בפתיחה מספיקה ללידה, אלא במצב רפואי שיש עמו לא מעט סכנות.
על פי ד"ר עוז גביש, סגן מנהל בית חולים לנשים בבילינסון, לידה חטופה היא כזו שמתרחשת בתוך שלוש שעות מתחילת הצירים ועד ליציאת העובר או כזו שבה קצב פתיחת צוואר הרחם הוא 5 או 10 ס"מ לשעה (לידה ראשונה או חוזרת בהתאמה). הנתונים היבשים מצביעים על שיעור של בין אחוז לשלושה אחוזים מהנשים שיחוו לידה כזו.
מהם הסיבוכים האפשריים בלידה חטופה?
אחד הסיכונים הקשורים בלידה מהירה הוא, שהתהליך יכול להתרחש מחוץ לכותלי בית החולים - בבית, בעבודה או ברחוב. במצב כזה נוצרים תנאים לא אופטימליים ללידה ולכן חשוב ביותר להגיע לבית חולים או למרכז רפואי קרוב.
גם בבית החולים ישנם סיכונים ללידה חטופה, הן לאם והן לעוברה. הסיכונים העיקריים ליולדת הם - היפרדות שלייה, קרעים בתעלת הלידה (ואף של הרחם עצמו) ודימום מוגבר לאחר הלידה (שעלול להיות דימום מסכן חיים). גם תסחיף מי שפיר, סיבוך נדיר ומסוכן הקשור בשיעורי תמותה גבוהים, יכול להיות סיבוך עקיף של לידה חטופה.
מבחינת העובר קיימים סיכונים נוספים. ירידה מהירה של ראש העובר בתעלת הלידה יכולה לגרום דימום תוך מוחי או פגיעות עצביות שונות. היפרדות שליה מסכנת כמובן גם את היולדת וגם את עוברה.
לפעמים כתוצאה מהצירים התכופים העובר סובל מהיפוקסיה - מצב פתולוגי של חוסר חמצן בתאי הגוף עקב חסימה זמנית של אספקת החמצן לדם העובר. במצב זה יחוש העובר "מצוקה" שתבוא לידי ביטוי בדופק שלו, הנרשם במהלך הלידה באמצעות מכשיר ניטור ייעודי. היפוקסיה עלולה, אם תימשך, להפוך למצב קשה יותר המכונה אספיקציה - חוסר חמצן שבא לידי ביטוי ברקמות חיוניות כמו המוח ועלול לגרום לשיתוק מוחין ביילוד.
המחקרים השונים אינם מצביעים על הסיבות בעטיין מתרחשת לידה חטופה. גורם הסיכון המוכר ביותר הוא ולדנות האישה (מספר לידות רב בעבר).
כיצד מונעים נזקים?
אי אפשר למנוע לידה חטופה, אבל אפשר למזער נזקים ולהגיע לבית חולים כמה שיותר מהר. אישה יכולה לזהות לידה חטופה בשל המעבר המהיר מצירים לצירים תכופים ומהירים.
בתוך בית החולים מבצעים הרופאים כמה פעולות כדי לצמצם את הסיכוי לסיבוכים. למשל, ניתן לבצע חיתוך מבוקר של החיץ (פירינאום) כדי להימנע מקרעים לא מבוקרים בתעלת הלידה. כדי למזער נזקים של דימום יתר שלאחר הלידה, אפשר לנהל באופן אקטיבי את השלב השלישי של הלידה (הוצאת השליה וכיווץ הרחם). במצבים של מצוקה עוברית אפשר לסיים את הלידה בניתוח קיסרי דחוף שימנע התפתחות של אספיקציה בעובר / יילוד.
כיצד להתנהג בלידה חטופה?
לא תמיד ניתן לזהות שמדובר בלידה כזו ולכן הכלל הפשוט הוא, שבהופעת צירים סדירים וכואבים, יש לפנות בהקדם לבית החולים (רצוי בסיוע מלווה ומומלץ להגיע למיון יולדות עם כרטיס מעקב הריון עדכני).