לידה היא אחת החוויות המרגשות ביותר שעוברת האשה. עם זאת, החשש מהלא נודע והפחד מהכאבים וממהלך הלידה עלול להפחיד חלק מהנשים. יש כאלה העוברות את הלידה ללא כאבים ותוך זמן קצר ויש המתארות צירים ארוכים וכואבים במשך שעות ארוכות.
מנתונים סטטיסטים עולה כי כ-20% מהיולדות, כלומר אחת מחמש נשים, עשויה לעבור "השראת לידה".
ד"ר רוני חן, מנהל חדר לידה בבי"ח לנשים בילינסון, מספר כי "המונח "השראת לידה", מתייחס להליך רפואי שמטרתו לגרום לתחילת לידה באשה הרה, שטרם נכנסה לתהליך הלידה באופן טבעי (עצמוני) ואשר מסיבה כלשהי, שמקורה באם או בעובר, קיים צורך לתזמן את הלידה לזמן הקרוב, שכן המשך ההיריון עלול לסכן את האם או את העובר.
אחת הסיבות השכיחות ביותר, שבגינן מומלץ ליולדת לעבור השראת לידה הוא מצב בו היולדת עברה את תאריך הלידה המשוער ונמצאת בהריון עודף. סיבות נוספות הן נשים עם רעלת הריון, סוכרת הריונית, פקיעת קרומים וירידת מים, מיעוט מי שפיר, וגם סיבות עובריות דוגמת האטה בגדילה עוברית או חשד למצוקה עוברית.
"בשלב הראשון עורך הרופא בדיקה מקיפה למצב היולדת והעובר. בדיקה לדנית (נרתיקית), מאפשרת להעריך את מצב צוואר הרחם ומידת הקיצור ו/או הפתיחה שלו", מסביר ד"ר חן. "לאחר בדיקת תבנית דופק לב העובר והערכת נוכחות צירים, נבחרת שיטת השראת הלידה המועדפת, שמטרתה, בשלב הראשון, לגרום לצוואר הרחם להתקצר ולהיפתח ובהמשך להביא להופעת צירים סדירים, כפי שקורה בתהליך הטבעי".
ד"ר חן מסביר, כי ניתן לבחור בין מספר שיטות להשראת לידה. "מנסים שיטה אחת ובמידה והיא אינה משיגה את המטרה מנסים שיטה אחרת. חלק מהשיטות מחייבות ניטור רציף של דופק לב העובר וזאת על מנת להעריך את תדירות הצירים המופיעים תוך כדי התהליך, ולוודא כי לא נגרמת מצוקה לעובר שיכולה להתבטא בהאטות, כלומר בירידה בדופק העוברי".
מהו זירוז לידה? האם זהו חלק מהשראת הלידה?
"המונח זירוז לידה מתייחס למצבים בהם צוואר הרחם בשל, מקוצר ופתוח, ויש רצון להגביר את תדירות ועוצמת הצירים. במקרה כזה נעשה שימוש בפיטוצין - תרופה סינתטית הזהה להורמון אוקסיטוצין המופרש מהמח, שתפקידו לגרום להתכווצות הרחם. מתן פיטוצין בעירוי דרך הווריד מביא ליצירת צירים והגברת תדירותם. לאחר שהצוואר בשל ופתוח לפחות 2-3 ס"מ, ניתן לעבור מהשראת לידה לזירוז לידה ולהשתמש בפיטוצין להגברת הצירים".
השיטות השכיחות להשראת לידה
השראת לידה תרופתית
שימוש בתרופות ממשפחת הפרוסטגלנדינים (PG) המוחדרות לנרתיק במטרה להביא להבשלת צוואר הרחם.
השראת לידה באמצעות בלון
מכניסים בלון דרך צוואר הרחם, מנפחים אותו מעבר לצוואר (בתוך הרחם), והוא גורם לפעולה דומה של הבשלת צוואר הרחם.
יש לציין כי, שתי השיטות הללו רלבנטיות, כאשר צוואר הרחם לא עבר כל שינוי או ריכוך, ובדיקת הרופא מצאה כי הוא לא בשל.
הפשלת צוואר הרחם (סטריפינג)
הליך המבוצע בבדיקה נרתיקית, כאשר הצוואר פתוח לפחות במעט. הרופא מפריד חלק מהקרומים באזור הצוואר, פעולה המגרה הפרשת חומרים טבעיים, שמזרזים את הלידה.
פקיעת קרומים
כאשר הצוואר בשל ויש פתיחה של 2 ס"מ לפחות, ניתן לגרום לפקיעת הקרומים. בשיטה זאת, מנקבים את הקרומים העוטפים את העובר וגורמים לירידת מים. פעולה זו ידועה כגורמת לזירוז לידה.
יתרונות השראת לידה
היתרון העיקרי של השראת הלידה טמון בתזמון תחילת הלידה והקדמתה במצבים בהם לא התחילה באופן ספונטני. במצבים אלה יש צורך רפואי, אימהי או עוברי להקדימה, ובכך להימנע מסיבוכים אפשריים.
חסרונות השראת לידה
ראשית, ישנם מצבים של חוסר הצלחה לגרום ללידה על אף שימוש במספר שיטות ואז אין מנוס אלא להתקדם לניתוח קיסרי.
בנוסף, בקרב נשים העוברות הליך של השראת לידה, קיים סיכוי גבוה יותר, סטטיסטית, לעבור ניתוח קיסרי או לידה מכשירנית (ואקום או מלקחיים), אם כי לא תמיד הסיבה קשורה להשראת הלידה עצמה, אלא למצב שהביא לצורך בהשראת הלידה, מלכתחילה.
לבסוף, יש מצבים בהם נגרם גירוי יתר של הרחם, שעלול להביא למצוקה עוברית.
"סוף ההיריון עלול להיות 'כבד' לנשים רבות", מסכם ד"ר חן. "אלא שגם אם הגעת לשבועות האחרונים ועדיין לא ילדת, נסי להירגע וליהנות מהימים שנותרו עד ללידה. זכרי, שגם העובר נהנה מהמקום הטבעי שלו - הרחם. שיטות אלטרנטיביות יכולות לעזור ואם עדיין לא קורה כלום, הרופא שלצדך יידע מה לעשות וכיצד להמשיך מכאן".