כולם מסכימים על כך שהגעתו של תינוק חדש הביתה הופכת את סדר היום, משפיעה על הזוגיות ולפעמים משנה מקצה לקצה את חייהם של ההורים. וכשמדובר בשני עוללים רכים וקטנטנים שמצטרפים למשפחה בן לילה, החיים, איך לומר, מתהפכים כפליים.
אלינה דיק, מיילדת בבית החולים בילינסון ואמא לתאומים בנים בעצמה, מרכזת את נושא ההכנה ללידת תאומים בבית החולים. "אני חושבת שזה קריטי שגם אני עברתי את החוויה הזו בעצמי" היא אומרת "ההורים מבינים שמעבר לספרות המקצועית ומעבר לידע שלי כאשת מקצוע, אני לגמרי מבינה מה עובר עליהם".
בבית החולים היא מעבירה סדנא אישית ופרטנית בת כמה שעות לזוגות המתכוננים ללידת תאומים, שבה מדברים על המצב הייחודי הזה – מתי צריך להגיע לבית החולים? איך תעבור לידה כזו, שמתחילה פעמים רבות כלידה רגילה אך לפעמים מסתיימת בניתוח קיסרי? איך להתארגן בבית לקראת הלידה? איזה ציוד לקנות וכמה? איך מניקים תאומים? איזו תמיכה נדרשת מהמשפחה ומהקהילה? ועוד נושאים רבים אחרים, שפעמים רבות נובעים מהשאלות של בני הזוג.
כדי להבין במה שונה ההכנה ללידת תאומים מלידה רגילה, ביקשנו מאלינה לשפוך אור על נקודות השוני הבולטות:
"זה מתחיל כבר בהריון. אישה בהריון עם שני עוברים עוברת מעקב צמוד יותר, כדי לזהות מצבים בהם עובר אחד מתפתח יותר מהשני, לזהות שהיא לא מפתחת רעלת הריון, ששכיחה יותר בהריון של תאומים. גם אם כל ההיריון תקין, הריונות תאומים מסתיימים פעמים רבות בלידה מוקדמת או בתינוקות במשקל לידה נמוך יותר, ולכן יש מעורבות גדולה יותר של הפגייה. זה טבעי, ואין סיבה להילחץ, אבל צריך לדעת את זה."
כבר מרגע יציאתם לעולם, הסביבה מתייחסת לתאומים כאל יחידה אחת, והמחקרים קובעים שזו טעות: "אנחנו צריכים לחנך גם את עצמנו וגם את החברה שאלו שני תינוקות שונים. לכל אחד אופי משלו ולכל אחד זהות משלו, וכבר מגיל אפס צריך להתייחס לכל אחד בנפרד. זה מתחיל בזה שלא נכנה אותם "התאומים", אלא נקרא לכל אחד בשמו, ניתן להם שמות בעלי צליל שונה, נלביש אותם בבגדים שונים, וכמובן נקשיב לרצונות של כל אחד בנפרד."
אחד הדברים החשובים אותם לומדים ההורים בסדנא, הוא חשיבות השמירה על סדר היום. אלינה מדגישה שבמקרה של תאומים, השמירה על סדר היום היא בבחינת חובה, ולא מותרות: "צריך לייצר שגרה קבועה כדי להקל על ההורים, אחרת נוצר מעגל אינסופי של הנקות והחתלות. לנהל רשימות של האכלה, החלפות חיתולים, מתן ויטמינים, כי פשוט אין סיכוי לזכור את הכל." טיפים נוספים הם כמויות הציוד הנדרשות: "אין מה לעשות, צריך לקנות יותר בקבוקים ויותר בגדים. ההורים צריכים זמן לטיפול בתינוק, וכמות גדולה יותר של ציוד מפנה להם את הזמן, אחרת הם כל היום סביב הכביסות ושטיפת בקבוקים. ההוצאה הכספית בלידת תאומים היא כבדה, אנחנו מודעים לזה."
אלינה מדגישה שאחד הנושאים הכי חשובים, הוא הצורך בעזרה מהמשפחה, החברים והקהילה. "זו יכולה להיות עזרה פיזית, זו יכולה להיות עזרה בכסף, בניקיון הבית או בבישולים. אסור להתבייש לבקש, וצריך לדעת להשתמש בעזרה הזו בלי רגשות אשם. הורים לתאומים צריכים עזרה, נקודה."
במהלך השיחה עם אלינה היא מציינת שוב ושוב כבדרך אגב את צמד המילים "להיניק תאומים", ואנחנו מבקשים ממנה להתעכב על הנושא: "קשה מאוד להניק תאומים, זה באמת לא פשוט, אבל אני תמיד אומרת שאם יש רצון והתמדה, ההורים יוצאים מורווחים מאוד – חסכון בזמן ובכסף. ראשית נדריך את האם לדעת להיניק כל אחד בנפרד, ואז להתקדם להנקה במקביל. זה אפשרי, זה חוסך זמן ומשאבים, ובהדרכה אני מלמדת איך עושים את זה, אפילו שבהתחלה זה קשה."
ההכנה ללידת תאומים, אם כן, היא מעט יותר מורכבת מההכנה ללידה רגילה. מחד, יש בה נושאים ארגוניים רבים, כמו ציוד הבית, הכנת החדר, הכנת תחנות עם ציוד החתלה בכמה מקומות בבית, ומאידך נושאים פסיכולוגים כמו ההתמודדות של אח גדול עם הגעת שני אחים קטנים הביתה או הצטרפות לפורומים באינטרנט ואף לקבוצות תמיכה. אבל בסופו של דבר, אומרת אלינה, תאומים הם באמת אושר כפול ומכופל: "הספרות המקצועית מדברת על שנה ראשונה קשה, אבל מהניסיון שלי, הורים שהתכוננו ללידה כזו, תוך מקסימום חמישה חודשים מבינים כבר איפה הם נמצאים, מתרגלים, לומדים את הילדים, צריכים פחות עזרה ומאוד נהנים. התקופה האינטנסיבית מסתיימת, ובסופו של דבר זה כל כך כיף. יש לכם שני ילדים בבית שתמיד יש להם חבר ותמיד הם יעסיקו אחד את השני."
אז כנראה שזה נכון שתמיד אומרים לנו ש"תאומים זה עולם אחר". לפי איך שזה נשמע, זה עולם פשוט מקסים.