התקופה שלאחר הלידה מאופיינת בהתרגשות גדולה ובשינויים רבים שנכנסו לחיים בן ליל. בתוך כל התמורות, מבקשים בני הזוג לחזור לשגרה, ושגרה זו כוללת כמובן גם יחסי מין.
מתי מותר ואף מומלץ לחזור ולקיים יחסי מין? ומה חשוב לזכור כדי לא להיכנס להריון לא מתוכנן זמן קצר לאחר הלידה?
אחרי כמה שבועות מלידה וגינלית מותר לחזור לקיים יחסי מין?
מיד לאחר הלידה סובלת האשה מדימומים, שמקורם ברחם המתכווץ וחוזר לגודלו המקורי. הדימומים האלו טבעיים וצפויים להסתיים תוך שלושה שבועות מהלידה, ואז ניתן לחזור ולקיים יחסי מין. בנשים שיש להן תפרים בנרתיק, צריך לחכות עד לאיחויים, וגם פה מדובר על כחודש לאחר הלידה. כל אשה מזומנת לביקורת רופא כחודש עד שישה שבועות לאחר הלידה, ובדר"כ הרופא ייתן את ברכת הדרך לשוב לשגרה. גם אם אין תפרים והאשה לא חשה כאבים, צריך לזכור כי כל עוד צוואר הרחם עוד פתוח, יש נטייה לזיהומים ברחם ולכן חשוב לחכות עד תום הדימומים.
יחסי מין אחרי קיסרי
כ- 20% מהנשים כיום יולדות בניתוח קיסרי, ולמרות שחלקן לא הגיעו לפתיחה של צוואר הרחם (כמו למשל בניתוח קיסרי מתוכנן), גם במקרה הזה יש לחכות לתום הדימומים.
אבל רגע לפני שקופצים למיטה, חשוב לזכור שאתם לא רוצים להיכנס להריון לא מתוכנן, מהסיבות שמייד נפרט, ועל כן, גם אם האשה טרם קיבלה וסת – חשוב להצטייד באמצעי מניעה מתאימים.
צריך לזכור שהביוץ מגיע תמיד שבועיים לפני הופעת הוסת. למעשה האשה לא יודעת מתי יהיה הביוץ הראשון לאחר הלידה, ואם הזוג קיים יחסי מין בדיוק בביוץ הראשון – האשה יכולה להיכנס להריון. מכיוון שהיא אפילו לא מצפה לקבל מחזור, קורה שהיא אפילו לא יודעת שנכנסה להריון, ומגלה זאת באיחור של כמה שבועות."
נשים רבות מסתמכות על ההנקה כעל אמצעי מניעה. נשים שאינן מניקות עלולות להיכנס להריון מיד לאחר הלידה. הגוף חוזר לשגרה ההורמונלית, ומחזור הוסת מגיע יחסית מהר. לגבי נשים מיניקות המצב יותר מורכב: הנקה מלאה מהווה אמצעי מניעה לא רע במחצית השנה הראשונה שלאחר הלידה, כיוון שכל הנקה מעלה את רמות הפרולקטין בגוף ועל כן מחזור הוסת משתבש. אולם, מדובר על הנקה מלאה בלבד. ככל שמניקות פחות, ההנקה אינה יכולה להוות את אמצעי המניעה. מספיק שהאשה משלבת בקבוק אחד או שניים של תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) ביום, וכבר ההנקה נחשבת לחלקית.
מכיוון שרוב הזוגות אינם מעוניינים להיכנס מיידית להריון, ובמקרה של ניתוח קיסרי אף מומלץ לחכות עם הריון נוסף כשנה לאחר הלידה, חשוב להשתמש באמצעי מניעה.
באיזה שלב נתחיל שימוש באמצעי מניעה?
אצל נשים שאינן מיניקות, מומלץ להשתמש באמצעי מניעה החל משבועיים לאחר הלידה. אין צורך לחכות לוסת הראשונה, כי כאמור לפני הוסת הראשונה יופיע הביוץ הראשון. אם מחליטים להשתמש בגלולות למניעת הריון, מתחילים חפיסה כשבועיים לאחר הלידה, ולאחר שלושה שבועות האשה תקבל וסת. אם מחליטים להשתמש בהתקן תוך רחמי (עם או בלי הורמונים), מכניסים אותו כחודש לאחר הלידה, עם תום הדימומים.
כאמצעי מניעה ניתן לבחור ב:
- גלולות: אשה מיניקה צריכה לקבל גלולות המתאימות להנקה, כלומר גלולות שאינן מכילות אסטרוגן, המשנה את איכות החלב וכמותו. קיימים שני סוגים של גלולות שהן POP – Progesterone Only Pills
- זריקת הדפו-פרוברה - זריקת פרוגסטרון המונעת ביוצים למשך שלושה חודשים.
- התקן תוך רחמי - נשים רבות חוששות ממעבר ההורמונים מהחלב לעובר, הפרוגסטרון אכן עובר. ניתן להשתמש בהתקן עם הורמונים (המכיל פרוגסטרון) או התקן ללא הורמונים.
חשק המיני לאחר הלידה
בשבועות והחודשים שלאחר הלידה, שני בני הזוג עייפים, מרוכזים בעיקר בתינוק ומקדישים פחות זמן לזוגיות. לעניין הנפשי מתווסף פקטור פיזיולוגי – רמות האסטרוגן הנמוכות בגוף האשה המניקה גורמות לירידה מוכחת בחשק המיני וכן ליובש בנרתיק. כך שגם נשים שרוצות לקיים יחסי מין עלולות לסבול מכאבים בזמן היחסים. המודעות לבעיה חשובה, שכן ניתן, באמצעים פשוטים, לפתור בעיה זו, למשל באמצעות קרם וגינלי המכיל אסטרוגן, שמסכך את הנרתיק והופך אותו לאלסטי יותר. אין חשש ממתן האסטרוגן בדרך זו, כיוון שספיגתו והשפעתו מקומיות בלבד.
לסיום, נדגיש כי על אף שבאופן טבעי תדירות היחסים יורדת לאחר הלידה, חשוב לחזור ולקיים יחסים. חשוב שהאשה תבין שלפעמים לגבר לא קל לחזור ולקיים יחסי מין – הוא חושש להכאיב, חושש לפגוע בתפרים, ואילו הגבר צריך להבין שההנקה משבשת באופן טבעי את החשק המיני של זוגתו. "יש בכך הגיון טבעי אומר הדוקטור "אשה שילדה צריכה לגדל ולהשקיע בתינוק ולא לטפל מיד בתינוק נוסף, ואולי זו הסיבה שהטבע גרם לכך שאשה מיניקה לא מקבלת מחזור כל כך מהר. כשמבינים את ההיגיון של הטבע, יותר קל להתמודד עם השינויים."