תקופת ההיריון הינה תקופה משמעותית בחיי המשפחה. אחד הדברים שלגביהם עולות שאלות במהלך תקופה זו הינה סוגית יחסי מין בהריון.
שאלות כגון: האם מותר לקיים יחסי מין בהריון? מתי ניתן לקיים יחסי מין ומתי יש להימנע מכך? האם יחסי מין מסוכנים לעובר המתפתח ברחם והאם לקיום יחסי מין בהריון יש השפעה על מועד הלידה? שאלות אלה ועוד הינן שכיחות ומעסיקות זוגות רבים.
על מנת לקבל תשובות ברורות, לאשר חלק מהעובדות ולהפריך אחרות, פנינו לפרופ' יואב פלד, רופא בכיר במחלקת נשים בבלינסון.
מתי ניתן לקיים יחסי מין?
פרופ' יואב פלד, רופא בכיר במחלקת נשים בבילינסון, מציין כי, ככלל ניתן לקיים יחסי מין כל עוד ההיריון תקין ואינו מוגדר כהריון בסיכון. יחסי מין הינם פעילות מבורכת המעצימה את הקשר הזוגי ויחסי הקירבה בין בני הזוג ולכן חשיבותם מרובה בכלל בחיי הנישואין ושבעתיים בתקופת ההיריון שבה ישנם שינויים רבים, הן הורמונלים והן גופניים, אצל האישה.
כאמור ליחסי מין בהריון אין השפעה מזיקה על המשך ההיריון גם אם הם מתבצעים במהלך השליש הראשון של ההיריון. באחוז מסוים של ההריונות קיימים דימומים בתחילת ההיריון ואז הזוגות עצמם נמנעים מלקיים יחסי מין מתוך חשש להמשך ההיריון. במקרים אלה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל העוקב אחרי ההיריון על מנת לקבל תשובה מוסמכת.
מה לגבי תנוחות מומלצות?
התנוחות המומלצות הינן התנוחות אשר מסיבות לזוג את ההנאה המקסימלית והנוחות המירבית במהלך היחסים. כמובן שעם התפתחות ההיריון והשינויים האנטומים הנלווים כמו גדילת הבטן הרי תנוחות מסוימות כמו התנוחה המסיונרית יהיו בלתי אפשריות או קשות לביצוע אבל אפשר לנצל את ההזדמנות על מנת למצוא תנוחות אחרות שיאפשרו קיום יחסים בנוחות לשני בני הזוג.
חשק מיני בהיריון- קיים או לא?
ניתן לחלק את הנשים בהריון ל-3 קבוצות מבחינת ההשפעה של ההיריון על החשק המיני:
כאלו שהליבידו שלהן לא משתנה; נשים שתקופת ההיריון טובה להן מאד מבחינת החשק; והרות שהחשק המיני שלהן יורד במהלך ההיריון.
הסיבות לשינוי ברמת החשק הן רבות ומאוד אישיות ולכן יש שוני רב בין אישה לאישה.
ניתן למנות 3 גורמים עיקריים המשפיעים על החשק המיני במהלך ההיריון:
ההשפעה ההורמונלית
במהלך ההיריון רמת הורמוני המין עולה בצורה חדה והדבר משפיע על מרכזי החשק במוח.
השינויים במבנה הגוף
ברור כי במהלך ההיריון חלים שינויים משמעותיים במבנה גופה של האישה כאשר כל אישה חובה את השינויים באופן שונה וכל אישה תופסת את גופה באופן אחר.
חלק מהנשים תופסות בהיריון את הגוף כיפה וכשיא הנשיות, כדוגמת הציורים של רנואר בהם נשים גדולות עם חזה גדול נחשבו למושא. הן חשות כי גופן נמצא בשיאו, גאות בו נהנות ממנו וחלק מכך מתבטא בקיום יחסי מין תכופים ומרגשים.
מצד שני קיימות גם נשים שפחות מרוצות מן השינויים החלים בהריון וחשות פחות מושכות ופחות סקסיות, דבר המשפיע כמובן על רצונן והחשק שלהן לקיים יחסי מין.
תופעות הריוניות נוספות
בחלק מן הנשים התקופה ההריונית איננה קלה כלל ועיקר. היא מלווה בבחילות בתחילת ההיריון, עייפות מוגברת, כאבי גב, עצירות והפרשות נרתיקות מרובות. במידה ותופעות אילו מודגשות הרי ברור שלהן השפעה שלילית על הרצון והכח לקיים יחסי מין.
האם האורגזמה הנשית מסוכנת לעובר?
במהלך האורגזמה חוות חלק מן הנשים התכווצויות רחמיות. פרופ' פלד מציין כי אין בהתכווצויות אילו כל סכנה לעובר והן אינן מובילות ללידה. אישה שהריונה תקין יכולה להנות מיחסי מין ללא כל חשש.
פרופ' פלד מצביע על מיתוס נוסף, שרווח מאות שנים וכדאי להפריך אותו, והוא שקיום יחסי מין מזרזים את הלידה. אין שום בוחן במציאות לכך. רעיון אחד מאחורי תיאוריה זו הוא, שבזרע יש חומרים שגורמים לזירוז. בזרע עצמו יש חומרים פרוסטגלנדינים, שגורמים להתכווצויות של הרחם. ברפואה היומיומית, משתמשים בחומרים אלו להשריית לידה, אך הריכוז שלהם בזרע נמוך מאד לכן לא הוכח שקיום יחסי מין גורם להשריה מלאה.
הרעיון השני מאחורי אגדה אורבאנית זו הוא, שכאשר אישה מגיעה לאורגזמה, היא חווה התכווצות תוך רחמית, שאמנם לא גורמת נזק לעובר אך מזרזת לידה. גם תיאוריה זו לא נכונה ולא הוכחה מדעית.
מה קורה אחרי הלידה ?
ניתן ורצוי לחזור לקיים יחסי מין מלאים לאחר הלידה, אולם יש להמתין עד לסיום הדימום והבראת הנרתיק במקרה שנפגע במהלך הלידה. במידה ונדרש, יש לזכור לבקש מהרופא התאמת אמצעי מניעה.