חשיבות הנקת התינוק לאחר הלידה היא בעלת משמעות הן לתינוק והן לאמא ומעוגנת במחקרים רבים בינלאומיים. השאיפה של ארגון הבריאות הלאומי, משרד הבריאות, מיילדות בית חולים בילינסון ויועצות הנקה בבילינסון היא שאחוז הנשים המיניקות ילך ויגדל.
מיכל גרוסוולד, מיילדת בבילינסון ויועצת הנקה IBCLC, מציינת כי, "חשוב להניק מיד לאחר הלידה כיוון שבשעה הראשונה לחיים (שעה שמכונה" שעת הזהב"), התינוק ערני מאוד ולעיתים קרובות מגלה רצון לינוק. המגמה ברוב בתי החולים היא שהתינוק יהיה צמוד לאימא, skin to skin, ויגשש את דרכו אל השד בתהליך ההתקשרות הראשוני עם האם. בשלב זה מופרש אוקסיטוצין אצל האם, אשר מעודד יצירת חלב.
אילו מרכיבים חשובים קיימים בחלב אם?
בשלושה ימים הראשונים, התינוק מקבל חלב אם, המכיל קולוסטרום עשיר ומרוכז ומכיל את הגורמים המזינים לתינוק כולל נוגדנים, התורמים בין השאר להתפתחות מערכת החיסון של התינוק.
הנקה שומרת ומגינה מפני מחלות סוכרת, לחץ דם והשמנת יתר בקרב ילדים, מחלות ריאות ומעיים. מיכל מוסיפה כי, "אישה שילדה ולא הצליחה להניק בימים הראשונים שלאחר הלידה או בשבועות הראשונים, יכולה להחזיר את הגלגל אחורה ולנסות ולהניק שוב.".
טיפים להנקה נכונה:
האמיני בעצמך וביכולותייך
העזרי במיילדת שלך מיד לאחר הלידה, היא זמינה ובעלת ידע רב בנושא
הניקי בחדר לידה
במחלקת היולדות העזרי באחות יועצת הנקה ובאחות המרכזת טיפול בך
הקיפי את עצמך במערכת תמיכה, כל מי שיכול לסייע ולעזור- בן/בת זוג, בני משפחה, חברה
תנוחי, תאכלי ותשתי כמות מספקת של מים חשוב ביותר להקפיד במשך כל התקופה על תזונה נכונה ומנוחה ככל שזה מתאפשר.
אם ישנה תמיכה ואפילו עזרה בטיפול בתינוק לאחר ההנקה ונתינת אפשרות לאם לנוח - הסיכוי להצלחה בהנקה גדול יותר.
איך יודעים שהתינוק ינק מספיק?
מהיום החמישי לאחר הלידה, התינוק צריך לאכול בין 8 ל-12 פעמים ביממה. יש לוודא כי התינוק נותן שתן בכמות מספקת – 5 -6 חיתולים ביממה ולפחות פעמיים צואה. כמו כן, יש צורך בהמשך מעקב אחר משקל התינוק בטיפת חלב.
חשוב מאוד! אם תינוק בוכה, זה לא בהכרח מעיד על כך שהוא רעב. ייתכנו סיבות שונות לבכי, כגון: עייפות, כאב או רצון לתשומת לב ואהבה מצד הוריו.
עד איזה גיל כדאי להניק?
משרד הבריאות ממליץ על הנקה בלעדית, ללא תוספת של מים, עד גיל חצי שנה וארגון הבריאות העולמי, ממליץ על הנקה עד גיל שנתיים עם תוספת של מרקים, פירות ומאכלים נוספים.
תנוחות הנקה
ישנן מספר תנוחות שונות להנקה, בישיבה או שכיבה. חשוב שכל ם תמצא את התנוחה הנוחה בדיוק עבורה כדי שהיא תוכל להתמיד בהנקה, ליהנות ממנה ולהיות נינוחה עם התינוק.
הנקה בישיבה – ניתן לשבת על כסא, כורסה, ספה או המיטה, העיקר שיהיה לך נוח ותרגישי שהגב מקבל את התמיכה הדרושה. כדאי לנסות להוסיף כריות, רגילות או ייעודיות להנקה, כדי שהנוחות תהיה מקסימלית. כדאי לדאוג גם לתמיכה לרגליים כדי להגביר את הנוחות שלך ולתרום ליציבה שלך ולמניעת כאבי גב.
הנקה בשכיבה על הצד – הנקה בשכיבה מתאימה במיוחד אם את סובלת מכאבי בתפרים והיא גם מאפשרת לך לנוח תוך כדי הנקה. רצוי להוסיף לתנוחה זו גם תמיכה בראש ובצוואר באמצעות כריות: מתחת לראש כדי לתמוך בעורף ובין הרגליים כדי להגביר את הנוחות שלך. כדי לשמור על בטיחות התינוק בתנוחה זו, ודאי שהאופן בו התינוק שוכב צמוד אליך על צדו יהיה בטיחותי כך שלא תתאפשר לו נפילה ממנה.
הנקה בשכיבה על הגב – בתנוחה זו התינוק שוכב על הבטן שלך במנח אלכסוני כשהראש שלו צמוד לפטמה. גם בתנוחה זו רצוי להיעזר בכריות שיתמכו בך ובתינוק שלך ויגבירו את הנוחות שלכם.
הנקה אחרי ניתוח קיסרי
הנקה היא פעולה שמומלצת ממש ברגע שהילד נולד ואם את אחרי ניתוח ורוצה להניק, נסי לעשות זאת כמה שיותר קרוב לניתוח. כל המחקרים מראים שככל שההנקה הראשונה תתבצע סמוך ללידה כך היא תהיה מוצלחת יותר והיולדת תצליח להתמיד בה.
אימהות רבות אחרי ניתוח קיסרי מפחדות להניק בגלל החשש מפתיחת התפרים בבטן. כדי להתגבר על החשש ניתן לבחור בתנוחה בה התינוק לא יהיה מונח על הבטן וילחץ עליה, למשל הנקה בשכיבה במנח צד. כדאי להיעזר בכריות שיתמכו בראש ובגב שלך וגם להניח כרית שתתמוך בגופו של התינוק.